Mammas Blues, 2022, Sonja Bunes. Kunsten som frigjører av det ordløse, Gamle Raadhus Scene 19.-20. november 2022

Den 19. november er Verdensdagen for forebygging av seksuelle overgrep mot barn. I 2021 feiret Nok. Oslo sitt 35-års jubileum i Gamle Museum (Astrup Fearnley). I tillegg til en collage som sto på scenen ble en serie av mine bilder vist i enormt format på veggene. Blant artistene var Lovise AK og Preben Olram. Noen av låtene deres traff meg rett i margen, og mine bilder må også ha gjort et visst inntrykk på Lovise for vi bestemte oss for å finne en måte å samarbeide på.

Bildet er inspirert av Lovise AK sin tekst «Mammas blues» og låta, her på YouTube.

Mammas blues, 2022. Sonja Bunes. 30x40cm. Eget foto, med iPhone 13Pro.
Oppspent bomullslerret fra Riiser med collage og Sirius akrylmaling fra Lascaux.
Mammas blues, 2022. 30x40cm. Eget foto, med iPhone 13Pro.
Oppspent bomullslerret fra Riiser med collage og Sirius akrylmaling fra Lascaux.

I min barndom hadde jeg en mengde barnevakter. Ikke alle var like barnevennlige. Det er alt jeg vil si om den saken. Det tok 40 år før kroppen ikke lenger klarte å holde hemmelighetene for seg selv og jeg våget å oppsøke Nok.Oslo Senter mot incest og seksuelle overgrep. Det var godt å bli møtt med åpne armer, aksept og forståelse. Jeg var ikke alene. Dessverre, vi er altfor mange. Etter nok et tiår med bearbeidelse av ettervirkninger på kropp og sjel begynte motet å vokse og jeg ville rope til verden at INGEN skal bli utsatt for seksuelle overgrep! Omfanget er voldsomt, men vi ser det ikke før vi tror det.

Min måte å rope på har vært visuell, men bildene ligger bortgjemt i skuffer, slik hemmelighetene fylte mørke kammer i min kropp. En ærlig strek røper underliggende følelser, man skal være klar for å dele dem, og en utstilling skal ikke være terapi, det blir for privat. Mange års utdannelse og undervisning i billedkunst gjør at jeg kjenner mitt fag, og et seriøst tema må møtes med respekt.

Jeg kjente igjen bildene mine i tekstene til Lovise. Hun setter ord og rytme på det jeg bruker form og farge for å uttrykke, intuitivt. I samarbeid med Preben og de andre musikerne lages stemningsfulle, urovekkende, informerende og håpefulle lydbilder som treffer på en annen måte enn tørre fakta og statistikk.

Sammen med 30 kunstnere, artister og fagfolk vil vi helgen 19.-20. november markere Verdensdagen for forebygging av seksuelle overgrep mot barn i den tro at gode møter kan finne sted, nettverk kan bygges, stille stemmer kan formidles via flere kanaler, og det kan bli større åpenhet rundt det verdensomspennende problemet overgripere faktisk forårsaker. De er ikke monstre, men det de har gjort får monstruøse følger. De trenger hjelp for at ikke flere skal lide.

De som har vært utsatt trenger støtte, å bli trodd, respektert og inkludert.

Barn må bli sett, hørt, trodd og tatt vare på.

Slik får vi alle et sunnere samfunn å være del av.

19. november er også den internasjonale mannsdagen. Utsatt mann drives av menn som selv ble utsatt for vold og seksuelle overgrep i barndommen og av fagfolk som har lang erfaring i arbeid med overgreps utsatte gutter og menn https://utsattmann.no/

Nok. Oslo er et gratis hjelpetilbud for deg som er utsatt for incest og seksuelle overgrep som barn/ungdom, og for deg som er pårørende. De veileder også lærere, helsepersonell og øvrige fagpersoner i spørsmål som omhandler incest og seksuelle overgrep. Det finnes flere Nok-sentre i Norge.

Se også:

[instagram-feed]